Koji su ključni izazovi turističke godine 2023.?

Pozitivna predviđanja oporavka potražnje u turističkoj sezoni 2023. bit će popraćena sa određenim izazovima s kojima će se suočiti svi akteri u sektoru turizma. Turistički sektor u Republici Hrvatskoj bit će, osim s aktualnim izazovom uvođenja eura kao zakonskim sredstvom plaćanja, suočen sa izazovima poput rastućih troškova energije i svakodnevnih potrepština, nedostatka radne snage i smanjenim investicijama.

Visoka očekivanja za turističku sezonu 2022. godinu drastično su pala invazijom Rusije na Ukrajinu koja je bila popraćena političkim nestabilnostima, globalnom inflacijom i usporavanjem gospodarstva. Posljedice ruske invazije bit će prisutne u 2023. godini te će se vidjeti kroz gubitak dijela turista, ograničenja zrakoplovnih prijevoznika i korištenja zračnog prostora, visoke troškove energije i hrane te sve manji raspoloživi dohodak potencijalnih turista.

Problem nedostatka radne snage uzrokovan je pandemijom koja je započela 2020. godine i pokrenula trend otpuštanja radne snage. U hrvatskom turizmu prisutan je problem pronalaska kvalificiranih radnika koji odgovaraju potrebama turističke sezone. Navedeni problem pokušava se riješiti sa sve većim uvozom stranih radnika. Unatoč sve boljim uvjetima rada i povećanju plaća, interes za radom u turizmu je sve manji i nastavit će se kretati silaznom putanjom zbog sve viših troškova života i smanjenja životnog standarda.

Navedeni problemi – porast troškova energije i života, nedostatak ljudskih resursa – te neriješena pitanja turističkih zemljišta utjecat će negativno na investicijski potencijal turističkog sektora. U 2023. godini očekuje se da će investicije u sektoru turizma biti na 50% investicija prikupljenih u 2019. godini koje su tada iznosile 1,05 milijardu eura.

Kako bi poduzeća pravodobno i učinkovito reagirala na nadolazeće izazove, neke od preporuka su:

  • Praćenje globalnih i regionalnih događaja koji se tiču politike, ekonomije i stanja na tržištu
  • Praćenje srednjoročnih i dugoročnih predviđanja o kretnjama gospodarstva
  • Analiza poslovnog sektora i njegovog okruženja – mikro i makro

Strateškim i proaktivnim djelovanjem svih aktera u turizmu usmjerenim ka rješavanju nadolazećih izazova u turističkom sektoru primjenjujući odgovarajuće mjere, ostvarit će se pozitivna predviđanja za turističku sezonu 2023. godine.