Wordpress prednosti i mogućnosti

Prednosti WordPress sustava i mogućnosti koje vam pruža

WordPress nije bez razloga najpopularniji i najkorišteniji content management sustav (CMS). Ako prije niste nikada čuli za WordPress, to je sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem na web stranici. Bez WordPressa ili nekog drugog CMS-a ne biste mogli jednostavno dodavati ili mijenjati sadržaj na web stranici već bi za svaku promjenu trebali angažirati svog web dizajnera.

U slučaju web stranice bogatije sadržajem na kojoj želite redovito objavljivati tekstove ili mijenjati informacije, veliki je problem što svaki put morate kontaktirati s web dizajnerom i čekati da on odradi ono što bi vama s CMS-om trajalo par sekundi.

Prednosti WordPress CMS-a

Mnoge su prednosti korištenja WordPressa kao CMS-a vaše web stranice.

WordPress CMS sustav

Jednostavnost sustava

Korisničko sučelje WordPressa je veoma jednostavno i svatko tko ga počne koristiti, nauči raditi u njemu vrlo brzo i bez poteškoća. Čak i ako niste tehnički potkovani, upravljanje WordPress sustavom lako ćete savladati.

Nema potrebe za mijenjanjem koda

Bez CMS-a, svaku promjenu u sadržaju weba trebalo bi raditi u kodu web stranice, što je naravno teško izvedivo osobama koje nisu programeri. WordPress vam omogućuje da sadržaj dodavate i mijenjate po želji na vrlo jednostavan način. Sav sadržaj je raspoređen po stranicama ili postovima koje lako editirate i kreirate.

Blog je već ugrađen

Ako želite pisati poslovni blog ili objavljivati novosti na vašem webu, uz WordPress je to iznimno jednostavno. Blog opcija je već integrirana unutar CMS-a, a na vama je samo da krenete pisati.

Lako dodavanje novih funkcionalnosti

Ako poželite imati newsletter prijavu na webu – nema problema! U WordPressu se to lako riješi. Želite gumbove za dijeljenje na društvenim mrežama ili banner na nekom dijelu weba? Može i to!

Google voli WordPress stranice

WordPress je dobro strukturiran i kvalitetan CMS i zato ga Google voli te se s WordPress stranicom bez problema može dobro pozicionirati na tražilici (ako je SEO dio kvalitetno odrađen).

Naravno, da ne bi bilo da samo hvalimo WordPress, ima i on svoje mane. Zapravo glavna mana WordPressa i glavni razlog zašto se ne koristi uvijek je to što potrebe nekih web stranica jednostavno nadilaze mogućnosti WordPressa. Kompleksne web stranice trebaju razne funkcionalnosti koje WordPress ne može pružiti. U tom slučaju koristi se custom CMS što znači da vaša web agencija sama isprogramira CMS. To naravno duže traje i skuplje je, ali je i najbolje rješenje u takvim slučajevima.

Mogućnosti koje vam pruža WordPress

Ovo su ukratko glavne mogućnosti koje vam pruža WordPress sustav no te mogućnosti se mogu uvelike proširiti dodavanjem raznih pluginova.

Dodavanje stranica i blog članaka

Wordpress CMS

Kada kreirate novu stranicu ili post u WordPressu, jednostavno dodajete tekst u editor te ga stilizirate po želji uz pomoć raznih opcija poput bold, italic i sl. U naprednijim WordPress temama kakve i mi koristimo postoji opcija dodavanja raznih elemenata poput ikona ili galerija na stranice weba što uvelike proljepša web stranicu.

Administriranje komentara

Ako omogućite da ljudi puštaju komentare na vašim člancima, u WordPressu možete odobravati ili neodobravati komentare te odgovarati na komentare.

Dodavanje widgeta

Možete mijenjati widgete (dodatke web stranice) koji se pojavljuju sa strane u sidebaru ako ga imate ili u footeru (na dnu stranice). Widgeti su dodaci poput search alata, polja za prijavu na newsletter, liste posljednjih komentara i mnogih drugih.

Mijenjanje menija

WordPress meni

Meni koji stoji pri vrhu stranice te omogućuje jednostavno navigiranje web stranicom lako se može mijenjati kroz WordPress sučelje. Ako, primjerice, dodate novu stranicu na web, u par klikova možete ju dodati u meni.

Dodavanje pluginova

Kao što smo spomenuli, WordPress nudi razne nadogradnje web stranice putem pluginova. Trenutno u ponudi postoji 50,215 WordPress pluginova i stalno se dodaju novi i bolji. Veliki broj pluginova je besplatan, a neki imaju i premium verzije koje se plaćaju.

Dodavanje korisnika

Ako u vašoj tvrtki postoji više osoba koje dodaju ili mijenjaju sadržaj weba, možete za svaku osobu kreirati poseban korisnički račun putem kojeg se može prijaviti.

Mijenjanje dizajna

WordPress je dio web stranice koji radi u pozadini i omogućuje upravljanje sadržajem no isto tako se putem njega radi dizajn stranice. Kada instalirate željenu WordPress temu tj. dizajn, putem WordPressa ga možete prilagoditi vašem brendu i vašim željama. Ovaj dio nešto je teži od ostalih WordPress mogućnosti koje smo spomenuli te zahtjeva veće iskustvo i znanje kako bi dizajn stranice na kraju ispao kvalitetno. Zato većina tvrtki angažira profesionalce da im izrade web stranicu koja će izgledati lijepo i profesionalno.

Ako se još uvijek dvoumite treba li vam WordPress web stranica ili stranica po narudžbi (custom), slobodno nam se javite pa ćemo zajednički doći do najboljeg rješenja.

Više informacija pronađite u člancima:

Prijavite se na našu newsletter listu i primajte redovite obavijesti o novim objavama!