Kako besplatno i samostalno napraviti web stranicu?

Prije svega, valja naglasiti kako je besplatna i samostalna izrada web stranice moguća uz određeni minimum tehničkih znanja. U suprotnom, preporučuje se angažirati stručnjake jer bi stvari mogle krenuti po zlu već od samog početka, s potencijalno dugoročno štetnim posljedicama.

Kako bi vam olakšali početak vaše online avanture i umanjili mogućnost da nešto krene krivo, pripremili smo kratki vodič kroz proces izrade web stranice. Pa krenimo redom!

Domena i hosting

Za početak, kako ništa nije potpuno besplatno, tako to nije slučaj ni s “besplatnom” izradom web stranice. Domenu i hosting na kojima će se nalaziti stranica jednostavno morate platiti. Na sreću, godišnji trošak domene i hostinga tek je nešto veći od 500 kuna.

Dobra mjesta za potražiti da li je željena domena slobodna su:

http://regica.net/

http://www.domain.com/

Nakon što registrirate domenu, morate potražiti hosting:

http://www.avalon.hr/

http://www.hostgator.com/

http://www.dreamhost.com/

Ako vam prilikom registracije domene ili otvaranja hosting računa zatreba pomoć, korisnička podrška navedenih kompanija u većini slučajeva je izrazito pristupačna i pružit će vam svu potrebnu pomoć.

WordPress

WordPress CMS sustav

Za početnike je najbolje izabrati neki od niza besplatnih CMS sustava. Daleko najpoznatiji je WordPress.

Većina hosting kompanija u svojim paketima ima i tzv. “one-click” instalaciju WordPress sustava, što u praksi doslovno znači da jednim klikom instalirate sustav, izaberete korisničko ime i lozinku, te možete krenuti s radom.

Osim što je sam po sebi besplatan, WordPress sadrži i niz besplatnih dizajnerskih rješenja za različite web stranice. Neka od popularnijih možete potražiti na sljedećim linkovima:

http://wordpress.org/themes/

Ako ste pak zainteresirani za neko malo kompliciranije i naprednije dizajnersko rješenje, tada su vam na raspolaganju razne profesionalno izrađene teme čija se cijena kreće oko 300-400 kuna, što zaista nije puno kada se uzme u obzir njihova kvaliteta i funkcionalnosti. Možete ih pronaći na:

http://themeforest.net/

Rad u WordPress sustavu iznimno je jednostavan i intuitivan. Uz malo prakse, vaša web stranica bit će gotova kroz nekoliko dana.

Ako se pak želite okušati u nekom drugom CMS sustavu, tada možete isprobati Drupal ili Joomlu.

Optimizacija za tražilice (SEO)

Profesionalna optimizacija za tražilice, poznatija kao SEO (en. Search Engine Optimization), je slojevit proces koji uključuje puno različitih faktora i naprednih tehnika.

Unatoč tome, osnova je uvijek ista. Za vašu osobnu web stranicu koju samostalno radite dovoljno je pridržavati se Google-ovih pravila i smjernica:

http://static.googleusercontent.com/media/www.google.com/en//webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide.pdf

Naravno, kako bi sve naučeno implementirali na vašu stranicu, potreban vam je SEO plug-in, a najpopularniji je u ovom trenutku Yoast. Potpuno je besplatan, iako postoji i verzija koja se plaća za naprednije korisnike, i možete ga skinuti na sljedećem linku:

http://yoast.com/wordpress/plugins/

Iako SEO nije obavezan i neće se dogoditi ništa loše ako ga ne napravite (bitno je samo da ne prekršite nijedno Google pravilo), preporučuje se barem temeljna optimizacija koja može pridonijeti većim prihodima i promociji proizvoda i usluga. Ako nemate vremena za to, pokušajte se pridržavati barem jednog pravila: bez kopiranja sadržaja i tekstova! Probajte napraviti sve svoje i unikatno, nemojte krasti od drugih, Google to ne voli.

I to je otprilike to. Iako postoji još puno tehnika i naprednih znanja koje možete implementirati, možete smatrati da ste sada spremni za besplatnu i samostalnu izradu web stranice.

Prijavite se na našu newsletter listu i primajte redovite obavijesti o novim objavama!